Ik stuur mijn baan grotendeels met de pc aan. Daarvoor gebruik ik iTrain – een programma waar ik erg tevreden over ben. De gebruiksvriendelijke interface heeft veel voordelen, maar ondanks de laagdrempeligheid zou ik iedereen adviseren tenminste een basiscursus te volgen. Zelf heb ik dat bij PiCommIt in Zwolle gedaan en dat heeft me enorm op weg geholpen. Ik heb daar vrij snel daarna ook nog de gevorderden cursus gevolgd en ik moet zeggen dat ik sindsdien nog maar weinig echte problemen tegenkom. Leerzaam en leuk dus !

Na gestart te zijn met de Multimaus en de XPressnetLi van Wim Ros ben ik uiteindelijk overgestapt op de DR5000 centrale van Digikeijs. Ik vond en vind de MM met XPressnetLi een geweldig product, maar de flexibiliteit én de mogelijkheid om meerdere protocollen zonder problemen naast elkaar te kunnen gebruiken zijn voor mij doorslaggevend geweest om toch over te stappen. Mijn kleine uitstapje naar het TwinCenter is me minder bevallen. Ik vind dat product toch wel erg achterhaald als het gaat om bedieningsgemak. Maar dat zegt wellicht meer over mij 😉

Voor de besturing van de wissels en armseinen maak ik gebruik van servo’s. In het verleden heb ik ook geheugendraad gebruikt en dat werkt echt heel fraai. Maar het aanleggen en vooral inregelen ervan is toch wel wat omslachtiger dan servo’s en ik ben dus overgestapt. De besturing van de servo’s (en ook de lichtseinen trouwens) gebeurt middels de oc32. Ook hier is de flexibiliteit een van de belangrijkste redenen geweest om te kiezen voor dit product. Daarnaast kun je met 1 module 32 servo’s aansturen – dat is een stuk goedkoper dan dcc decoders gebruiken.

Onderstaand schema geeft een globaal overzicht van het geheel. Groene lijnen zijn de dataverbindingen, zwart/rood de voedingen en blauw/rood de “digitale stroom”.

 

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.