iTrain is een modelbaanbesturings pakket met een sterk visueel gerichte interface. Het wordt actief doorontwikkeld door Xander Berkhout. Het pakket is niet gratis, alhoewel er wel een gratis demoversie beschikbaar is met basisfunctionaliteit.
Zelf vind ik het geen probleem om in plaats van een extra loc te investeren in een goed softwarepakket dat actief ontwikkeld en ondersteund wordt, maar ik realiseer me dat de meningen daaromtrent nogal eens uiteen willen lopen. Hoe het ook mag zijn – ik heb bewust voor dit pakket gekozen. Omdat ik met meerdere interfaces werk (DR5000 en OC32) heb ik de pro versie gekocht.

iTrain is een object georiënteerd systeem en dat heeft grote voordelen. Als je eenmaal een object hebt gedefinieerd (bijvoorbeeld dat in een bepaald blok de loc moet fluiten) dan hoeft je dat niet meer per loc te programmeren – het programma zorgt ervoor dat voor iedere loc de juist functie wordt geactiveerd.
Net als de meeste andere programma’s werkt iTrain blok gestuurd.

Wat ik zelf erg prettig vind is de grafisch georiënteerde werkwijze van het pakket. Je tekent je baan, zorgt voor de juiste blokindeling en je kunt beginnen. Nou is het natuurlijk niet zo eenvoudig. Er komt wel wat werk aan te pas, zeker wanneer je net als ik per blok maar 1 melder gebruikt. De snelheid van de locomotieven moet worden geijkt, de lengtes opgemeten, de lengtes van de wagons moeten bekend zijn, de lengtes van de blokken en tussenliggende wissels moet opgemeten worden etc etc. Maar als je dat eenmaal goed hebt ingevoerd werkt het als een trein.
Wat erg belangrijk is is dat je nauwkeurig werkt, want het niet juist invullen van blokken of het niet juist opmeten van snelheden en lengtes leidt tot ongewenste situaties. Wat dat betreft is dit pakket niet anders dan andere: garbage in = garbage out 😉

Op de volgende pagina’s ga ik wat verder in op hoe ik het geheel in elkaar heb gezet.

Algemene instellingen

Schakelbord – tekenen 1

Schakelbord – tekenen 2

Schakelbord – definiëren van blokken