Als eerste stap teken je in iTrain je baanplan – in iTrain heet dit het schakelbord wijzigen.
Dit doe je door menu-optie wijzig -> schakelbord te kiezen.

stap1

Vervolgens geef je het schakelbord een naam:

stap1b

Daarna opent er een nieuw venster:

stap1c

Nu zie je een grid, dat je eventueel nog in grootte kunt aanpassen door op je toetsenbord de alt in te drukken en gelijktijdig de pijltjestoets naar rechts of beneden in te drukken. Naar rechts: het schakelbord wordt horizontaal groter – naar beneden: het schakelbord wordt verticaal groter. Zorg er wel voor dat je met de muis op het grid klikt voordat je de toetsen indrukt ! Mocht je het schakelbord kleiner willen maken druk dan op alt + pijltje naar links of naar boven.
Deze handelingen kun je overigens te allen tijde uitvoeren, dus als je ruimte te kort komt kun je het schakelbord altijd aanpassen.

Nu kun je beginnen met het tekenen.
Hiervoor staan aan de rechterzijde een aantal elementen – je kunt deze lijst aanpassen door met de rechter muisknop op een element te klikken. Je ziet dan een contextmenu en kunt daarin afvinken wat je niet wilt zien. Als je bijvoorbeeld alleen Duitse seinen wilt gebruiken vink je de overige uit.
De railelementen vormen de basis voor je baanplan en die laat je dus aanstaan.
Je kunt de elementen vóór het tekenen al draaien door op het element te klikken en dan op het toetsenbord de pijltjes naar links/rechts óf de R/T toets in te drukken. Een element plaats je door het aan te klikken, dan met je met je muis op het grid te gaan staan, op een vakje te klikken (het vakje krijgt een rood kader) en dan de spatiebalk in te drukken.
Je kunt in plaats van op de spatiebalk te drukken ook dubbelklikken op het element .

stap1d

Hiernaast kun je zien hoe het tekenen werkt. Je kunt cel voor cel vullen, maar als je meerdere cellen naast elkaar met hetzelfde element (doorgaans een rechte lijn) wilt vullen kun je met de linker muisknop op een cel klikken en terwijl je deze ingedrukt houdt de cellen links, rechts, boven of onder selecteren door met de muis te slepen en op het gewenste punt de muisknop los te laten. De rij wordt dan lichtblauw van kleur en als je nu op de spatiebalk drukt wordt het element automatisch in de cellen geplaatst. Als je klaar bent met tekenen druk je op bewaar. Mocht je je bestand nog niet hebben opgeslagen vraagt iTtrain om een naam en lokatie.
Het is altijd raadzaam om tussentijds wijzigingen op te slaan !!!


Volgende stap


Terug naar het begin