Het baanplan van deel 1 is wel erg eenvoudig. Dát aansturen met iTrain zou overkill zijn en dus gaan we wat wissels en inhaalsporen toevoegen. Wissels kun je toevoegen zonder dat je de al getekende elementen moet weghalen. Dat is bij andere kruisende railelementen niet zo: die komen dan OP het bestaande element te liggen en zijn dan een “viaduct”. Let hier dus altijd goed op ! Je ziet dat overigens direct: de cel kleurt dan namelijk grijs. Twee spoorlijnen direct op elkaar gaat trouwens niet – je zult in zo’n geval een van de lijnen 1 vakje verder parallel weg moeten leggen. Dat is in mijn ogen ook geen probleem: dit is besturingssoftware – geen baanontwerp pakket.

Als je nu met de muis pijl op de wissel gaat staan zie je het volgende:

Wissel1

Dat betekent dat de wissel weliswaar getekend is, maar er verder niets bekend is over de aansluiting en dergelijke. Die informatie is wel nodig, anders kan iTrain natuurlijk nooit de wissel aansturen. Als je nu dubbelkikt op de wissel krijg je het onderstaande scherm.

Wissel2

Als eerste dien je de wissel een naam te geven. Ik gebruik zelf altijd als eerste de letter W, gevolgd door een – en een naam. In dit geval zou je dus bijvoorbeeld W-01 kunnen gebruiken. De omschrijving kun je naar believen invullen en is alleen maar een hulpmiddel. Wat je daar neerzet beïnvloed de functionaliteit verder niet.
Als je al een interface hebt gedefinieerd kun je die hier kiezen. Het adres is het adres van de wissel in je interface.
Bij de demo interface kun je hier gewoon 1 kiezen.
Wat ook belangrijk is is het tabblad lengte. Hier vul je de lengtes van de wissel in (rechtdoor en afbuigen). Later zal deze informatie nodig zijn om de treinen routes te kunnen laten rijden.
Deze procedure herhaal je voor alle wissels.
Je kunt overigens ook voorafgaand aan het tekenen de wissels definiëren. Dit doe je onder menu optie “wijzigen -> magneetartikelen”. Zelf geef ik er de voorkeur aan dit tijdens het tekenen te doen. Op die manier zijn de gedefinieerde wissels ook altijd daadwerkelijk in gebruik en staan er geen loze wissels in de lijst.
Als je vooraf een lijst gedefinieerd hebt kun je onder het tabblad “bordonderdeel” van bovenstaande afbeelding de lijst met wissels openen en de juiste kiezen. Zie onderstaande afbeelding.

Wissel3

 


Volgende stap (definiëren van blokken)

Terug naar het begin